Kirkeliv

Å ta imot 1500 konfirmanter til samling i Nidarosdomen ble endelig et faktum etter tre mislykkede forsøk. Gjennom arrangementet fikk ungdommene utfolde seg med egne kulturuttrykk samtidig som de fikk mulighet til å møte hundrevis av jevnaldrende konfirmanter fra hele byen og bispedømmet. Det var godt å se at vi endelig klarte å gjennomføre arrangementet etter at pandemien stoppet de tre første forsøkene.

Foto øverst på siden: Jana Pavlova.

Orgelfest ble en storslått opplevelse der stjerneorganist Anna Lapwood fylte vår nasjonalhelligdom til randen med sin evetyrlige nattkonsert. Domkantor Petra Bjørkhaug uttalte at hun aldri tidligere har sett så mange stå igjen og vente på å få tatt bilde og få autograf med den unge britiske orgelstjerna. Orgelfest er blitt arrangert flere ganger tidligere, men for første gang var Kirkelig fellesråd arrangør. Det var derfor flott å se at alle byens organister var delaktig på en eller annen måte under festivalen, og under Orgelmaraton i Vår Frue kirke, fikk vi høre mange av de spille gjennom flere timer, herunder også orgelstudenter fra NTNU. 

I Barnas katedral har det igjen skjedd mye spennende, og kanskje toppet det seg når mange av barna som deltok på sommerkunstcamp fikk møte Olavsfest sin store helt, Little Amal. Little Amal er en dukke på tre og en halv meter, en syrisk flyktningjente som leter etter mammaen sin.

I fjor skrev vi en del om utfordringen med ungdommers psykiske helse, og U- kirka har gjennom året jobbet videre med utfordringene gjennom ulike møter og aktiviteter. Diakonien hjelper også mange av byens mennesker i ulke aldre, og vi er stolte av bidragene som menighetene i byen legger ned for å forebygge fattigdom, sykdom og og helseutfordringer. Matutdelingen er også et prosjekt som retter søkelyset på bærekraft ved å redusere matsvinn. 

Det er mye som burde nevnes fra 2023, men til slutt retter vi oppmerksomheten mot Byåsen. Kirkelig fellesråd har, sammen med stab og frivillige, i flere år hatt en visjon om å gjøre Byåsen kirke til et ressurssenter for frivillighet. Prosessen har vært lang, men i 2023 ble det endelig vedtatt at prosjektet kunde settes i gang, og i august 2023 startet prosjektleder for frivillighetsprosjektet.


Orgelfest- større enn noen gang!

1.-5. november braket det løs! Festivalen Orgelfest var endelig tilbake, og i 2023 i et enda større format enn tidligere. Alle kirkemusikere i Trondheim var involvert, og på programmet befant det seg flust med godbiter for alle aldersgrupper!

Trondheim Vokalensemble, Nidarosdomens jentekor, Nidarosdomens oratoriekor, Nidaros domkor, Trio no Treble, domkantorene Brita Sjöberg og Petra Bjørkhaug, Rainer Oster, Torkill Skille, Andreas Pettersen og Anna Lapwood var noen av de vi fikk oppleve under Orgelfest. Fotografer: Ole Wuttudal, Titt Melhuus, Kristoffer Wittrup  Berre, Marthe Vannebo, Nick Rutter

Vi som bor i Trondheim, er så heldige å ha mange unike orgler. Disse orglene gir fantastiske muligheter, og for sjette gang ble det arrangert Orgelfest i byen! I løpet av festivalen fikk publikum oppleve mange arrangementer med orgelet i hovedrollen.  Og den største stjerna som besøkte Trondheim i november er en av orgelets aller største internasjonale stjerner.

Nattkonsert med stjerneglans

Med sine over en million følgere på sosiale medier er den britiske stjerneorganisten Anna Lapwood kjent over hele verden. Hun har blitt omtalt som den klassiske musikkens Taylor Swift, og startet emneknaggen #playlikeagirl da hun fikk høre at hun «spiller som en mann». Lapwood er tilknyttet Royal Albert Hall og er musikkdirektør ved Pembroke College i Cambridge. Lapwood fremfører regelmessig konserter med ledende symfoniorkestre og spiller i konsertsaler og kirker over hele Europa og USA. I 2024 debuterer hun i Walt Disney Concert Hall i Los Angeles. Under nattkonserten i Nidarosdomen fikk et fullsatt publikum høre stjerneorganisten traktere Steinmeyerorgelet til stor applaus fra de mange fremmøtte.

Orgelfest kunne gjennom uka friste publikum med Orgelmaraton i Vår Frue kirke med byens organister, lunsjkonserter i flere av byens kirker, orgelsafari med buss til interessante orgler, skoleforestillingen «Det var en gang et orgel», et storslått Requiem med kor, orkester og orgel i Nidarosdomen, gospel-night og salmekveld. Det var orgel med kor, orgel med band

Større enn noen gang

Det som var nytt for Orgelfest 2023, var at Kirkelig fellesråd i Trondheim gikk inn som arrangør av festivalen, og dermed har alle byens kantorer og organister hatt mulighet til å påvirke det kunstneriske programmet til festivalen. Det har ført til en festival med større geografisk spredning rundt i byen og omegn, og et stort mangfold av arrangementer i de mange flotte kirkene våre.

Tusen takk til alle som har bidratt til å gjøre Orgelfest til en stor opplevelse for hele byen!

Trondheim – en by med historiske orgler

Visste du at Trondheim er en by med et stort antall orgler av spesielt høy historisk og kunstnerisk verdi? Trondheim er medlem i organisasjonen ECHO – European Cities of Historical Organs, et nettverk for europeiske byer som innehar de mest betydningsfulle historiske orglene! Nidarosdomen har som mange vet to enestående orgler av internasjonal verdi – men også i Vår Frue kirke, Ilen kirke og Lademoen kirke finnes viktige historiske orgler. Festivalen Orgelfest har som formål å øke interessen for orgelet som instrument, og presentere orgelet for et større publikum.


Kirkefestuka i Klæbu

Arets kirkefestuke ble arrangert fra 29. Okt.- 5. nov. Den startet med gudstjeneste i Klæbu kirke. Etterfulgt av en «Historisk vandring», som endte på seminarplassen, via Klæbu kirke.  

I kirken ble det fremført utvalgte salmer a capella, av en sammensatt gruppe. På seminarplassen ble det fremført sang av Kare Bjørkøy og seniorkoret. Søndag kveld inneholdt en konsert med Edvard J Paulsen, som fremførte sanger av countrylegenden Jim Reeves sitt rikholdige repertoar. Tradisjon tro er mandag forbeholdt talentene fra kulturskolen. Dette ble en flott konsert med et veldig variert innhold og en konsert som viser at det det fortsatt gror godt i de yngre rekker!   

Kirkefestuka 2023 hadde mye å glede publikum med. Det ble blant annet arrangert babysang, bålpannetreff, klubbkveld, foredrag og bibelmaraton. Under konserten «Orgelet og vennene hans», som var en del av festivalen Orgelfest, fikk orgelet vist sin allsidighet som instrument i samklang med andre instrumenter.  Gudstjenesten søndag markerte avslutningen på en riktig variert og flott kirkefestuke! 


Vi gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse

Slik beskriver Matsentralen seg selv. Kirkelig fellesråd i Trondheim er et av mange medlemmer i Matsentralen. De siste årene er det blitt tydeligere og tydeligere hvor viktig det er å engasjere seg, ikke bare når det gjelder å redusere matsvinn, men også fattigdom. 

Når matprisene øker, rentene stiger og nye flyktninger kommer til landet, blir det også økt etterspørsel etter mat som deles ut. I Kirkelig fellesråd er det flere menigheter som deler ut mat til de som trenger det. Maten hentes fra Matsentralen Trøndelag som får overskuddsmat fra matbransjen og deler den videre til medlemsorganisasjoner. Matsentralen Trøndelag har 100 medlemsorganisasjoner, og kirken er en av dem.

Metter mange husstander 

I 2023 var det ca. 300 forskjellige husstander som fikk mat via menighetene i Trondheim. Menigheter som deler ut mat er Bakklandet og Lademoen, Lade, Klæbu, Tiller, Heimdal, Kolstad, Byneset og Leinstrand, Charlottenlund og Ranheim, Byåsen og Ila. Mange av menighetene samarbeider med hverandre eller med en frivilligsentral. Matutdelingen organiseres av diakon/diakonimedarbeider, men de fleste har mange frivillige som er med i arbeidet.  

Matutdeling handler ikke bare om mat. Via tilbudet skapes det relasjoner, det gir mulighet til å fortelle hva annet som foregår i menigheten eller i nærmiljøet. Bakklandet og Lademoen/Lade og Tiller menighet har kafé samtidig med utdelingen. De som henter matposen får også tilbud om gratis kaffe, te og vafler. 

I 2023 ga Kirkerådet penger til KfiT rundt juletiden, og mange av mottakerne fikk ekstra mat eller et gavekort enten til dagligvarebutikk for å kjøpe mat eller til en klesbutikk. Noen menigheter brukte også pengene til å arrangere noe for målgruppen. Et eksempel på dette var kirkemiddag i Kolstad kirke i samarbeid med Kolstad, Tiller, Klæbu, Heimdal og Byneset og Leinstrand menigheter.  Noen menigheter delte også ut julegaver til barn i samarbeid med God jul, lille venn – innsamlingsaksjon.  

Et viktig diakonalt arbeid 

Alle menighetene er med på å gjennomføre Adresseavisens juleinnsamling som foregår hvert år i samarbeid med Adresseavisen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. I 2023 var det 2385 søkere, som alle fikk et gavekort til en dagligvarebutikk for å kjøpe mat til jul.  

Matutdeling, og annen hjelp til mennesker som har vanskeligheter med å få endene til å møtes, er blitt og er en viktig del av byens diakonale arbeid. Via dette arbeidet er kirken også med på å gi mat, mennesker og miljø en ny sjanse.  


Havet er ikke det samme uten dråpene

– Når du er på flukt er du en liten dråpe i det gigantiske havet. Samtidig er ikke havet det samme uten dråpene.

Manusforfatter og skuespiller Elise H. Unsmo (29) har gjort noe helt spesielt. Hun har intervjuet 12 mennesker som har vært på flukt. Videre har hun bearbeidet det til en teaterforestilling. At havet ikke er det samme uten dråpene, går som en rød tråd gjennom hele stykket.

Elise H. Unsmo og Fredrik Aakerhus spiller hovedrollene i forestillingen En dråpe i havet. Alle foto: Karina Lein.

Ideen startet våren for to år siden. Barnas Katedral ønsket å lage en teaterforestilling om flukt og vennskap.

– Barnas Katedral er et voksende sted i Lademoen kirke. De satser på kultur for barn, og ønsker å være aktuelle for barna, sier Elise.

Intervjuet 12

I samarbeid med Kirkelig dialogsenter fikk Elise kontakt med 12 mennesker som har vært på flukt, nå bosatt i Trøndelag. Hun intervjuet dem om hvordan de opplevde det å være på flukt.

– Jeg ville prøve å finne ut hvem de var, forteller Elise.

Hun spurte dem blant annet om de hadde en spesiell relasjon til noen som fikk betydning for dem under flukten og om troen deres hjalp dem til å styrke håpet?

Hun møtte tøffe, modige mennesker med hver sin historie.

– Når du snakker med mennesker om hvordan de har opplevd noe så dramatisk som flukt, må du gå frem med varsomhet og respekt, sier Elise.

Fikk hun noen aha-opplevelse?

– Ja, blant annet det at kristendommen og islam ikke er så ulik, at vi deler mange av de samme trosfortellingene. Det handler om selve fundamentet med å ha en tro, det er noe essensielt over det, sier Elise.

Delte tøffe opplevelser

I løpet av samtalene kom de naturlig inn på det med tro.

– Selv i det traumatiske i det å være på flukt, fortalte flere at de hadde samtaler med Gud underveis, forteller Elise.

De fleste hun snakket med var ungdommer og unge voksne. De kom fra Sør-Afrika, Afghanistan, Syria, Libya, Tyrkia, Ukraina og Tyskland.

– De hadde masse å fortelle, og delte tøffe opplevelser med meg, sier Elise.

Noe av det de fortalte var om å sitte i en gummibåt mens du ser folk drukner rundt deg. Om vold i skolehverdagen. Om arrangerte ekteskap. Fortellingene gjorde dype inntrykk på Elise.

Sterk monolog

Etter at hun hadde snakket med alle, samlet hun alle historiene og arbeidet videre med manus til teaterforestillingen.

Fredrik Aakerhus (28) ble valgt blant mannlige skuespillere etter audition.

– Jeg ble presentert for et stort manus med mange sterke historier, forteller han.

For å forstå bakteppet, satte han seg godt inn i konfliktene i de landene menneskene som var intervjuet kom fra, samt hvordan forholdene var i de områdene de flyktet gjennom for å komme til Norge.

– Historiene var så vonde at vi nesten ikke kunne forstå at det stemte at de kunne være så ille. Men, det var så ille, understreker Fredrik.

Den sterkeste fortellingen opplever han er den intense monologen om en jente som ble tvangsgiftet.

– Å se for seg at dette skjer på samme jorda som jeg lever på, er vanskelig, at det finnes samfunn der dette er normalt, sier Fredrik.

– Bygd et nytt liv

Gjennom arbeidet med forestillingen har det virkelig gått opp for ham hvor godt vi har det i Norge.

Elise har gjennom møtet med disse menneskene blitt berørt av hvor takknemlige de er til tross for alle traumene.

– At folk likevel kan komme seg videre, gjør sterkt inntrykk på meg. De har virkelig bygd seg et nytt liv!

Hun ble imponert over hvordan de åpnet seg for henne.

– Kanskje har de hatt et behov for å fortelle historien sin. Nå var jeg der og ville prate med dem om det de hadde opplevd.

Aller sterkest inntrykk gjorde det hvor fattet og behersket de fortalte om det vanskelige.

– Alle uttrykte også en veldig takknemlighet og glede over å ha kommet til Norge, forteller Elise.

De lærte henne utrolig mye.

Skuespillerne Fredrik Aakerhus og Elise H. Unsmoe fra øvingen til teaterstykket En dråpe i havet.

Rommer teater

Hun synes det er fantastisk at kirka rommer teater.

– Med skuespill kan du gå inn i temaer på en annen måte, mer lekent og fantasifullt. Det gjelder også når du som her har et så vondt og sårt tema som mennesker på flukt, peker Elise på.

At forestillingen også handler om tro, kom naturlig ut fra samtalene Elise hadde.

– Ja, det kan handle om tro, men oppleves ikke som forkynnende. En dråpe i havet er ingen reklame for kirka, men omhandler alle typer tro, peker Fredrik på.

De synes samtidig det også viser at tro kan være til hjelp. Men, også at det kan være vanskelig å tro når det skjer så mye fælt.

De har begge vært opptatt av å presentere ulike trosretninger, som for eksempel kristendom og islam på en likeverdig måte.

– Selv om vi er i en kirke, skal alle føle seg velkomne uansett tro. De skal oppleve at her er alt greit uansett hva du tror på og hvilke perspektiver du har på tro, sier Elise.

Det fine og det fæle

Forestillingen spilles i første omgang for ungdomsskoleelever.

Kan det ikke bli for sterk kost?

– Barn og unge må også få vite hva som skjer i verden, det er å ta dem på alvor. Så har vi arbeidet med språk og andre virkemidler som gjør det egnet for å fremføre for denne aldersgruppen, sier Elise.

– Vi har jo ikke sensurert noe, og legger ikke skjul på noe. Folk har fortalt oss sine historier, både det fine og det fæle. Så har Elise og jeg forenklet det sammen slik at vi treffer barna, sier Fredrik.

De gleder seg spesielt til samtalene etter forestillingene.

Hva ønsker de å oppnå med forestillingen?

– At den fører til refleksjon og ettertanke.

Forestillingen spilles i Lademoen kirke i tidsrommet 13. – 16. mars. 16. mars kl. 17.00 er den åpen for alle. Den passer best for barn over 10 år. Musikken er komponert av Rune Bjerkaas og Elise H. Unsmo. Lyd og lys: Timmo Aune

Tekst, foto: Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider.


Masse folk og topp stemning i Kirkehagen under Olavfest

Sol, allsang og debatter- og ikke minst nydelige vafler! Kirkehagen ble en stor suksess og trakk mange publikummere under Olavsfest.

Alle foto: Yngvil Bjellaanes

Kirkehagen er for mange et lite pust i bakken. Her kan du i flotte omgivelser trekke deg unna det massive folkehavet på Vestfrontplassen, sette deg ned, nyte en kaffe og en vaffel, mens du hører herlig musikk, møter en biskop eller får noe å reflektere over. Kirkehagen er en arena for de gode samtalene, både på scenen og rundt kafébordene.Og 2023 ble intet unntak!

Årets tema under Olavsfest var tillit, og det gjenspeilet også programmet i Kirkehagen. Under festivalen ble hagen fylt med allsang, samtaler og debatter. Publikum fikk møte biskoper, politikere, musikere og aksjonister som alle hadde sine refleksjoner og historier rundt tema.

Under «Rom for refleksjon» ledet programleder Magne Vik Ravndal samtaler om temaet tillit. En av samtalene handlet om «Tapt tillit». Til denne samtalen fikk publikum møte musiker, skuespiller og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen, prest i lulesamisk område, Rolf Steffensen og Forskings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe. De diskuterte og snakket om urfolks tapte tillit til storsamfunnet.

Programleder Magne Vik Ravndal i samtale med musiker, aksjonist og skuespiller Ella Marie Hætta Isaksen.

Vi vil takke alle frivillige som hjalp til med å gjøre Kirkehagen så varm, lun, interessant og hyggelig!


Tar imot Little Amal med store og små sommerfugler

– Sommerfugler symboliserer frihet! Derfor passer det fint å ta imot Little Amal med det!

Isabelle står i sommersolen ved Barnas Katedral sin sommerkunstcamp ved Bakklandet menighetssenter, rett over veien for Kristiansten festning. Sammen med Frida og Phiona holder hun i en stor kunstsommerfugl opp mot himmelen, en av mange, små og store, som produseres under profesjonell veiledning av arkitekt og kunstner Julieta Fernandez. Materialene som brukes er resirkulert.

Arkitekt og kunstner Julieta Fernandez bistår barna kunstnerisk, og er strålende fornøyd med hva de skaper.
Arkitekt og kunstner Julieta Fernandez bistår barna kunstnerisk, og er strålende fornøyd med hva de skaper. Alle foto: Karina Lein.

Fra venstre Isabell, Phiona og Frida, med noen av de store sommerfuglene som skal ønske Little Amal velkommen.
Fra venstre Isabell, Phiona og Frida, med noen av de store sommerfuglene som skal ønske Little Amal velkommen.

– Fint å feire henne

Alle de flotte kunstsommerfuglene skal sammen med barna fra Barnas Katedral Trondheim ønske Little Amal velkommen under åpningen av Olavsfest. Verken Frida, Isabella eller Phiona har hørt så mye om Little Amal tidligere, men under sommerkunstcampen har de sett en video om dukken som symboliserer den syriske flyktningejenta.

– Å være med å feire henne er fint, synes Isabelle.

Little Amal er en dukke på tre og en halv meter. Hun er en syrisk flyktningjente som leter etter mammaen sin.  Historien om Little Amal er et imponerende figurteater som responderer på omgivelsene og alle menneskene hun møter.

Besøk av Olavsfest

Little Amal har reist verden over og blitt et internasjonalt symbol på menneskerettigheter. Å ønske Amal velkommen handler om feiring, inkludering og vennskap – men også om å sette globale menneskerettigheter på dagsorden i lys av verdens flyktning- og klimakrise, skriver Olavsfest på sine hjemmesider.

I løpet av sommerkunstcampen fikk Frida, Isabella, Phiona og alle de andre til sammen 30 barna besøk av Malin Dahl Ødegård fra Olavsfest. Hun jobber med sosiale medier for festivalen, og denne dagen er hun her for å ta bilder og video av barnas produksjon av de fargerike sommerfuglene som skal ønske Little Amal velkommen.

Ja, og de er jo i alle regnbuens farger. Så fine! Little Amal står også for mangfold og inkludering

Malin

Malin Ødegård fra Olavsfest lot seg begeistre over de fine sommerfuglene. Her ser hun, sammen med Shannon, på mens Phiona lager en ny sommerfugl.

 Malin begeistres av sommerfuglene til barna.

– Ja, og de er jo i alle regnbuens farger. Så fine! Little Amal står også for mangfold og inkludering, smiler Malin.

Beveger seg

Inne i lokalene ved Bakklandet menighetssenter fortsetter Phiona arbeidet med en mellomstor sommerfugl. Arkitekt og kunstner Julieta Fernandez er til stede på sommerkunstcampen, legger til rette med materialer og veileder barna i å male med vannfarger. Hun har også laget strukturen til sommerfuglene, slik at de kan bevege seg på pinnen.

– I sommerfuglen kan barna uttrykke sine følelser. Jeg ser at de har det fint med det, sier Julieta.

Noen av sommerfuglene er laget for å ha på ryggen, som Phiona viser her.

I sommerfuglen kan barna uttrykke sine følelser. Jeg ser at de har det fint med det.

Julieta

Tema TILLIT

Sommerkunstkampen har også Olavsfest sitt tema tillitt med seg disse dagene.

Menighetsarbeider Eli Johanne Eiksund har laget tillits-konvolutter. Tillit er årets tema under Olavsfest.

– Vi ønsker å fortelle barna at det er viktig at vi både har tillit til hverandre, at de har tillit til seg selv, tillit til verden og til noen utenfor seg selv, sier menighetsarbeider Eli Johanne Sørlie Eiksund.

På sommerkunstcampen lager også barna animasjonsfilm under veiledning av kunstner Pål Bøyesen fra ReMida – senter for kreativ gjenbruk i Trondheim.

– Dette gjorde de i fjor, og det ønsket de også å gjøre i år, smiler Kathrin Kampfer, prosjektleder for Barnas Katedral Trondheim.

– I Barnas Katedral og på sommerkunstcampen er barna i sentrum. For oss er det viktig å lytte til barnas ønsker og realisere det de har aller mest lyst til å holde på med, understreker hun.

– Mitt håp er at også andre kan kjenne på følelsen av trøst og ro som jeg har fått gjennom arbeidet med duken, sier May Irene Erlandsen.


– Jeg har lagt hjerte og sjel i hvert enkelt sting

Under høymessen i Nidarosdomen 28. mai 2023 ble alterduken hun har sydd innviet. Den ligger nå på Korsalteret i katedralen.

Daglig leder Gunn Karlsaune i Nidaros domkirkes sokn hadde sett flere av Erlandsens broderier ved tidligere anledninger, og spurte henne om hun kunne tenke seg å sy alterduken.

Med alvorlig sykdom i nær familie, opplevde Erlandsen at arbeidet med duken hjalp henne til å koble av og få de vonde tankene på avstand.

– Mange opplever krevende dager. Mitt håp er at også andre kan få den samme følelsen av trøst og ro som jeg har fått av arbeidet med duken, sier Erlandsen.

Mange opplever krevende dager. Mitt håp er at også andre kan få den samme følelsen av trøst og ro som jeg har fått av arbeidet med duken

Erlandsen

Hun har brodert hele livet, men aldri en duk til en kirke. Øynene hennes har imidlertid alltid falt på alterduken, enten det være seg når hun er i kirker, på reiser eller ser gudstjenester på tv.

– Jeg har aldri trodd at jeg skulle få gjøre noe slikt! Og til nasjonalhelligdommen! Det er så stort at jeg ikke klarer å sette ord på det!

Duken er sydd etter mønster fra den gamle. (Foto: Karina Lein).

Gudstjeneste i rocka innpakning

Foto: Olav Leistad Hove.

Rockegudstjenesten i Kolstad kirke hadde i 2023 10- årsjubileum! Søndag 29. oktober ble den feiret  i forbindelse med høstfestivalen.
Over 250 «ungdommer» i alle aldre hadde funnet veien til kirken for å delta på en gudstjeneste i en rocka innpakning. Per Even Robertstad forrettet sammen med Wenche Kristine Bjørklund Dahle. De som hadde møtt opp fikk oppleve kjente salmer som “Deg være ære”, “Som korn fra vide åkre” og “Kristus er verdens lys”,
godt ledet av stødige, unge forsangere, som for øvrig også fremførte mindre kjente låter i løpet av gudstjenesten.
 
Bandet besto av musikere fra Byneset, Heimdal, Orkdal og Oppdal. Lyd og lys ble ivaretatt av konfirmanter,
ungdomsledere og andre frivillige fra Byneset. Vakter fra Trondheimsfjord folkehøgskole i Børsa var med for å ivareta brannsikkerhet.


Synlige og trygge voksne ute blant ungdom

Det oppsøkende teamet «Ung på Sørsia» ferdes der ungdommene er, for å være synlige og trygge voksne for ungdommene i lokalmiljøet.

Menighetspedagog  Rigmor Bergh og trosopplæringskoordinator Bjørn Olav Berg har humøret i behold ute på patruljering. Foto: kirken.no.

Av og til er det kjekt å møte folk utenfor våre faste lokaliteter. Det gjelder ikke minst i forhold til ungdom som ikke er de som vi vanligvis ikke treffer så ofte. Vi har derfor valgt å gå ut dit ungdommer samles på fredager for å møte dem der. Det kan være rundt skoler, idrettsbaner og haller, kjøpesentra og fastfood-restauranter. Formålet er både å komme i kontakt med ungdom, være en trygghetsfaktor i miljøet og også ha en forebyggende effekt med flere voksne til stede. Vi ferdes alltid to og to sammen. Det kan være med bil, el.sparkesykkel eller til fots. Vi har gjennom året opplevd mange gode samtaler og spennende situasjoner, og vi har fått blikk på hva som rører seg i ungdomsmiljøene i byen vår.

Satsingsprosjekt på «sørsia»

«Ung på Sørsia» er en del av satsingsprosjektet for ungdom i Heimdal, Kolstad, Tiller og Lerkendal, der visjonen er et tettere og utvidet bånd mellom kirken, Trondheim kommune og ungdom i Heimdal og Lerkendal sone. «Ung på Sørsia» er et av U-kirkas delprosjekter.

I hvert enkelt team går det alltid to og to sammen. En ansatt i Den norske kirke og en frivillig. De er ute fredag kveld i perioden mars til november. Det oppsøkende arbeidet kan innebære følgende:

  • Synliggjøring av temaet gjennom fysisk tilstedeværelse
  • Samtaler med ungdom teamet møter ute
  • Promotering av eksisterende og nye tilbud for ungdom i regi av kirken eller Trondheim kommune
  • Jevnlig kontakt og samarbeid med aktører som driver lignende virksomet

«Ung på Sørsia» samarbeider blant annet med Trondheim kommunes «Team som tåler».

På ungdommenes arena

Teamet oppsøker arealer i det offentlige rom der ungdommene ferdes; skoler, kjøpesentre, bensinstasjoner og idrettsarenaer. Når teamet er ute er det med bevissthet om at de er på ungdommenes arena. Det legges vekt på å møte ungdommene med respekt, rolig kroppsspråk og et åpent sinn. Får teamet mulighet til å snakke med ungdommene, gjøres det på ungdommens premisser.

Når teamet er ut og går er de «uniformert» i klær med Den norske kirke-logo på.

Fusion – Byneset og Leinstrand ungdomsklubb


Langt utpå landet, helt på Byneset står et bedehus – Berg bedehus. Her er det yrende liv annenhver fredagskveld. Da er det åpen ungdomsklubb. Byneset og Leinstrand menighet sin ungdomsklubb Fusion. Her samles gjerne 40-50 ungdommer i ungdomsskolealder. Her kan de spille bordtennis, biljard, kort og brettspill, og være sosiale med venner. Her serveres det alltid gratis mat i form av pizza og bakervarer. Her møter de trygge voksne og ungdomsledere, de blir sett og møtt på en positiv måte, og de får med seg en andakt i løpet av kvelden. Dette er et av de få tilbudene på fredagskveldene, og derfor kommer svært mange av ungdommene hit. Av og til får vi besøk. Kommunens team «Ute for ungdom» stikker innom, vi har regelmessig besøk av Acta – barn og unge i Normisjon, og Holy riders. Vi som jobber i menigheten og de frivillige får knyttet gode relasjoner til ungdommene gjennom dette arbeidet. Takket være økonomisk støtte fra Trondheim kommune og lokale støttespillere kan vi tilby dette som et gratis arrangement for ungdommene


Stor sangglede da barnekoret Komba-ja sto på scenen under Juba Juba-festivalen 

Juba Juba-festivalen, Trondheims største barnefestival, tok den 4. juni 2023 i mot et kor fra Den norske kirke for første gang. De utvalgte var sørsidas eget Komba-Ja, som holder til i Kolstad kirke. 

Under ledelse av Torkell Sørensen (keyboard) og Randi Elisabeth Gullvåg Bangsund (dirigent), sammen med Bjørn-Olav Berg (bass) og Knut Braa (slagverk), ble det skikkelig sving på koret. Med fokus på sangglede, deltagelse og mestring fikk de fremmøtte høre et barnekor som både sang rent, høyt og smilte. Dette var en flott dag for modige solister og korsangere, med masse tekst og mange kjente og ukjente som bivånte fremførelsen. Vi håper og tror at dette kan være til inspirasjon for andre, og vise frem styrken i vennskap, musikk og kirkeliv. 

Sukkerspinn og Den magiske laben 

Etter all syngingen var det klart for festival! Juba Juba bød på mange workshops og aktiviteter. På hovedscenen kom, blant annet, Den magiske laben (NRK Super) og Odd Nordstoga. Og som seg hør og bør ble Knutsen og Ludvigen hyllet av Moving Oos med venner. I tillegg var det sukkerspinn, ansiktsmaling, Chips fra Frosta, sirkus med The Flying Seagulls, plastgjenvinningsverksted, Zip line og masse mer. 

Jenny Lænn (7) koser seg med sukkerspinn etter å ha fått sunget med koret foran masse folk på festningen. Foto: Jørn Lænn. 

Av de 3500 barn og voksne som var innom festivalområdet var det i hvert fall mange i lyseblå kor-skjorter som var fornøyde og fulle av inntrykk. Sannelig sov de også godt den påfølgende natten! 

Fikk utgitt en splitter ny sang! 

Barnekoret Komba-Ja, fikk i høst nok en opptur da koret fikk spilt inn en splitter ny sang, «Ett barn på jord», som 1. desember ble tilgjengelig på de største plattformer for strømming!  

Hør sangen på Spotify eller der du vanligvis hører musikk.

– Det startet med en tanke om å lage en sang til Komba-Ja, som kunne bli litt deres julesang. Jeg hadde de to første linjene i hodet i noen dager, før jeg våkna en morgen med hele første verset i hodet. Skrev det ned og sendte det som en kladd til Torkell (Sørensen). To timer senere hadde Torkell melodien, og så kom vers 2 og 3 noen dager senere, forteller Randi Gullvåg Bangsund. 

Den nyskrevne sangen handler om barnet som kom til jorda for alle mennesker, og julefortellingen og koblingene mellom alle aspekter i livet. Samtidig har den også i seg elementet at alle barn som blir født, (de minste) er det største på jord. 

Komba-ja, er for barn fra 4-10 år i Trondheimsområdet. I Barnekoret er det fokus på musikalsk opplæring og på å bygge et godt sosialt miljø. De synger variert musikk og barna vil etter hvert lære noter, sangteknikk og flerstemt sang. Koret deltar på familiegudstjenester i kirka, og vi har fokus på helhetlige kreative opplevelser både i gudstjenestene og ved andre opptredener.  Bangsund forteller at Komba-ja er et aktivt kor hvor man forsøker å være med på så mye som mulig. 

I 2023 deltok koret på Juba Juba festivalen, bydelsdag på Saupstad, Høstfestival på Kolstad, Julemesse på Heimdal, julaftengudstjeneste i Kolstad kirke. De fikk også æren av å opptre på Torvscenen i Trondheim under julemarkedet.  

Bli med i koret? 

Nye barn er hjertelig velkommen inn i koret. Komba-Ja øver i Kolstad kirke torsdager fra kl. 17.


Kirka på utdanningsmessa

Tradisjon tro var vi også i 2023 til stede med egen stand under utdanningsmessa i Trondheim spektrum i samarbeid med Nidaros bispedømme. Å møte ungdommer og vise frem de mange og ulike yrkene som kirka har å by på, er fantastisk, og de som stilte opp på stand gjorde en formidabel jobb med å komme ungdommene i møte og snakke om mangfoldet av jobber.

De som stilte på standen gjorde en glimrende jobb med å synliggjøre og fremsnakke kirka som arbeids plass, og sette kirka i et positivt lys for et ungt publikum. Flere tusen elever fra ungdomsskole og videregående skole besøker utdanningsmessa hvert år for å få tips og innsyn i karrierevalg. Tusen takk til alle dere fra menighet, gravplass, administrasjon og bygg- og eiendom, som stilte på stand for Den norske kirke under utdanningsmessa 2023! 


Frivillighet

Kirkelig fellesråd har, sammen med stab og frivillige, i flere år hatt en visjon om å gjøre Byåsen kirke til et ressurssenter for frivillighet. Et ressurssenter betyr her at man blir god på noe som hele byen kan dra nytte av. Utefra dette ønsket startet man i 2020 å utforme en prosjektbeskrivelse slik at visjonen kunne bli en realitet.

Foto: Bo Mathisen

Prosessen har vært lang, men i 2023 ble det endelig vedtatt at prosjektet kunde settes i gang, og i august 2023 startet prosjektleder for frivillighetsprosjektet. Prosjektleder er ansatt frem til desember 2025. I denne perioden skal det bland annet;

  • Legges opp til mer organisk frivillighet
  • Legges opp til forskning på prosjektet
  • Høye kommunikasjon, relasjon og veiledningskompetansen hos stab
  • Forbedre ledelse og oppfølging av frivillige
  • Indentifisere lokale behov på Byåsen
  • Legge opp til samskapning og nettverksbygging med andre aktuelle aktører

Det er blitt laget en fremdriftsplan som går over tre faser; kartleggingsfase, implementeringsfase og evalueringsfase. Vi befinner oss nå i kartleggingsfasen, som vil vare frem til 1 mai 2024. Prosjektleder har kartlagt frivillighetsfeltet generelt gjennom å sette seg inn i relevant forskning. Hun har også hatt kartlegging med frivillige i Byåsen kirke i form av workshop, evalueringssamtaler, presentasjon av prosjekt, samt uformelle samtaler. Kartleggingen av frivillige har i hovedsak fokusert på å utforske hva frivillige er opptatt av, hva som er bra og hva som er dårlig med å være frivillig, samt hvordan oppfølgingen kan bli bedre. Prosjektleder har også hatt dybdeintervjuer med samtlige i staben for å finne ut hvordan man på beste måte kan arbeide med frivillighet på Byåsen, hvilken type samskaping som er ønskelig og hvilken kommunikasjon- og relasjonskompetanse man ønsker påfyll av. Det har også blitt gjort kartlegging knyttet til hvilke aktører det kan være interessant å samarbeide med, både i lokalmiljøet og i Trondheim generelt.

Det er nå 4 ulike samskapingsprosjekter som er i oppstartsfase. Det første er et prosjekt mellom Byåsen kirke og Kirkens SOS for å utvikle et kommunikasjon og-relasjonskurs for staben i Byåsen kirke. Det andre er lunsjkafe på Ugla skole, et samskapningsprosjekt mellom Byåsen kirke, Tempe kirke, Byåsen ungdomsklubb, Ugla skole, og på sikt også Byåsen frivillighetssentral. Det tredje prosjektet er Generasjonslekene, et samskapningsprosjekt mellom Byåsen kirke, Byåsen frivillighetssentral og Havstein helse – og velferdssenter. Prosjektet har som intensjon å skape bedre lokalsamfunn og møter på tvers av generasjoner – med frivilligheten i sentrum.

Det fjerde prosjektet er Frivillighetsforum, et samskapningsprosjekt mellom Trondheim kommune, Kirkelig fellesråd, Idrettsforbundet, Røde kors, Trondheim kulturnettverk, og Sparebank 1. Frivillighetsforum har som intensjon å utvikle det frivillige arbeidet i hele Trondheim. Utover dette finnes det også mange andre planer for prosjektet videre. 2024 vil bli et spennende år!


1500 konfirmanter inntok Nidarosdomen

I slutten av januar deltok over 1500 konfirmanter fra Trondheim og omegn på konfirmanttreffet i Nidarosdomen. Der fikk de utfolde seg med ulike kulturuttrykk i Norges nasjonalhelligdom.

Alle foto: TOE.

Pandemien stoppet arrangementet hele tre ganger før det endelig var klart for å gjennomføre et storstilt konfirmanttreff i Nidarosdomen. Rundt 1500 ungdommer fra 50 menigheter i Nidaros bispedømme strømmet til katedralen fordelt på tre dager. Konfirmantene ble inndelt i grupper, og fikk i tillegg til å møte hundrevis av jevnaldrende også mulighet til å utfolde seg med ulike oppgaver, kulturuttrykk og opplevelser både stående, sittende, gående og liggende rundt omkring i katedralen. Mens de forflyttet seg rundt med meditasjonsmatter ble det, til ungdommenes store begeistring, også kjørt et spektakulært lysshow i det mektige kirkerommet, akkompagnert av live musikk.

Biskop Herborg Finnset avsluttet konfirmanttreffet med nattverdgudstjeneste sammen med U-kirkeprest, Ranveig Svanholm. Prosjektleder for konfirmanttreffet var kateket Odd Erik Stendahl. Konfirmanttreffet i Nidarosdomen er et samarbeid mellom Kirkelig fellesråd i Trondheim, Nidaros bispedømme og Nidaros domkirkes sokn.


Bispevisitas: Besøk av biskopene

I september hadde vi to flotte dager med bispevisitas i Kirkelig fellesråd. Biskopene Herborg og Olav ble tatt med på utflukt og omvisning til vår nyeste gravlund på Charlottenlund, i tillegg til et besøk og omvisning på krematoriet på Moholt.

Biskopene Herborg Finnset og Olav Fykse Tveit (i midten) og kirkeverge Kjell Inge Nordgård (t.v) i samtale med prosjektleder for bygg og eiendom i i KfiT, Kristian Svardal, som også var omviser under visitasen. Alle foto: Yngvil Bjellaanes.

Det ble også god tid til et innblikk i de byomfattende arbeidene med U-kirka i Trondheim og Barnas katedral i Bakklandet og Lademoen menighet i tillegg til en grundig innføring i prosessen og planene med “Den grønne katedral»- nye Charlottenlund kirke.

Vi takker biskopene og øvrige fra bispekontoret for hyggelige og konstruktive dager her hos oss, og ser frem til videre samarbeid!


Kirka på pride

Også i 2023 deltok kirka i Trondheim under Trondheim pride i september.

Alle foto: Yngvil Bjellaanes

En del ansatte, familie, venner og folk fra andre organisasjoner møttes til en hyggelig frokost i lokalene til KfiT i Munkegata 6. Deretter gikk vi i samlet flokk til Nidarosdomen og fikk oppleve en flott regnbuemesse med sterke taler og ikke minst rørende samtidsdans. Flere møtte opp da vi avsluttet dagen med å gå i den folkerike paraden. Veldig hyggelig med så mange mennesker som samlet seg og heiet oss frem mens vi gikk gjennom Trondheims gater.


Solidaritetskveld for Gaza og markering mot drap av sivile

Biskop i den luthersk-evangeliske kirke i Jordan og det hellige land, Munib Younan, besøkte i slutten av november Trondheim. I den forbindelse arrangerte Den norske kirke solidaritetskveld for Gaza med fakkeltog, musikk og samtale i Nidarosdomen.

Alle foto: Tone Gullaksen

Biskop Herborg Finnset snakket med Munib Younan om situasjonen for den kristne minoriteten, og alle andre, som er rammet av den pågående krigen i Israel og Gaza. Blant musikerne som bidrog denne kvelden var bl.a. Åge Aleksandersen.

Det ble også flere sterke og følelsesladede appeller fra Amnesty, Redd Barna og vår egen domprost, Kristin Moen Saxegaard, under solidaritetsmarkeringen “Stopp drapene på sivile” på Elsa Laula Renbergs plass bare noen dager etter solidaritetskvelden med biskop Munib Younan. Markeringen var et samarbeid mellom Amnesty, Redd Barna og Den norske kirke.


Kirkevalget

Kirkevalget 2023 foregikk sammen med kommune- og fylkestingsvalget mandag 11. september.

For første gang var det i 2023 digital forhåndsstemming til Kirkevalget. I tillegg var det forhåndsvalg i perioden 10. august til 6. september i hver enkelt menighet. Det var også mulig å forhåndsstemme i 3. etg på Trondheim folkebibliotek, der vi hadde to dedikerte medarbeidere på plass for å ta imot forhåndsstemmer.

Den digitale forhåndsstemmingen gjorde at alle medlemmer kunne delta i valget på egen mobiltelefon eller pc, når som helst og hvor som helst, fra 10. august. Helt nytt var det også at det ble avholdt en felles forhåndsstemmedag for hele landet (31. august) der alle valgstyrene arrangerte forhåndsvalg.

Foto: Simen Prestaasen.

Kirkerådet bevilget tilskudd til alle landets kirkelige fellesråd for lokal valggjennomføring på totalt ca. 34,7 mill. kroner. Trondheim fikk bevilget 860 000 kr. som gikk med til å dekke opplæring og anskaffelse av pålagt valgmateriell, og til å dekke godtgjørelse for valgfunksjonærer og lokale kommunikasjonstiltak. Vi markedsførte kirkevalget digitalt over en 4- ukersperiode på adressa.no, i tillegg til annonsering i papiravisen. Plakater ble også trykket og hengt opp for å synliggjøre valget og brosjyrer ble tilpasset lokalt. Kommunikasjonsressurser fra Kirkerådet tilpasset vi lokalt/regionalt. Sosiale medier ble flittig brukt både av Kfit og bispedømmet, men også i menighetenes egne kanaler. Fra sentralt hold ble valget også markedsført i Amedia og på en rekke buss-skur, også her i Trondheim. Kommunikasjonsrådgiver i Kirkelig fellesråd og kommunikasjons- og valgrådgiver på bispekontoret hadde ansvar for annonsering av valget i Trondheim og Nidaros bispedømme. 

Det ble mange timer i et rom på Trondheim folkebibliotek for Hedwig Thyve Nystad og Ann Christin Hokstad. De to ansatte i KfiT tok imot stemmer under hele perioden for forhåndsstemming. Og selv om dagene ble mange og lange, var det ingenting å utsette på humøret! Foto Yngvil Bjellaanes.

“Kirkevalget preget arbeidsdagene for mange av oss i 2023. Det er et enormt apparat som skal rigges for å få gjennomført kirkevalget i alle menigheter og bispedømmerådet. Digital forhåndsstemming var en ny løsning med suksess. Men så lenge gjennomføring av det fysiske valget ikke ble endret, så måtte vi legge ned like mye arbeid med valget som før, dog med langt mindre oppmøte der. Mange ansatte har vært involvert, men det har også over 100 frivillige. Opplæring av de frivillige er gjennomført i flere fellesmøter i tillegg til anskaffelse av valgmateriell og rigging av valglokaler. Takk til alle frivillige og ansatte som bidro under kirkevalget! ”. Kjell Inge Nordgård, kirkeverge.

I kirkevalget kan kirkens medlemmer (alle døpte som fyller 15 år i valgåret eller er eldre) stemme på kandidater til menighetsrådet i sitt sokn og bispedømmeråd i bispedømmet. Bispedømmerådene utgjør Kirkemøtet, kirkens øverste organ, som møtes en gang i året. Kirkevalget 2023 ble gjennomført 11. september 2023, på samme dag som kommune- og fylkestingsvalget.

Neste kapittel

Gravplassforvaltningen