Bærekraft i alle ledd
Foto øverst på siden: Havstein kirke og påarkområde. Foto: XXX
Første desember fikk vi presentert vinneren arkitektkonkurransen for ny kirke i Ranheim og Charlottenlund sokn. Det har vært en enorm interesse for prosjektet – hele 177 arkitekter meldte seg på i prekvalifiseringen. Før kirka er ferdig bygd, vil det ha gått over 30 år siden det ble bygget en ny kirke i kirkehovedstaden Trondheim.
Vi har store forventninger til den inspirasjonen nykirka vil være som storstue for utviklingen av lokalsamfunnet på Charlottenlund og Ranheim. Parallelt med selve byggeplanleggingen jobber menigheten med sitt bidrag til kommunens samfunnsplan – Trondheimsløftet – om bærekraftig bydelsutvikling. Kirka må kunne brukes bredt av og for mange aktører og grupper i lokalsamfunnet. Det ble avdekket mange slike behov under bispevisitasen i soknet i høst.
Tidligere på året avviste kommunen utbygging av ny gravplass på Kattem Ust. Her skulle det bygges 90 mål ny gravplass for å dekke fremtidige behov i søndre deler av byen. Vern av dyrka mark ble viktigere enn tilrettelegging av gravplassareal. Det er selvsagt skuffende etter over ti år med prosjektering og forberedelser.
Kirkelig fellesråd i Trondheim jobber nå iherdig med planer for gjenbruk av det arealet vi allerede har. Trondheims befolkning har endret preferanser når det gjelder gravform. Gravplassene er tilrettelagt i en tid hvor 75% valgte kistegrav. Nå velger snart 75% urnegrav. Det endrer forutsetningene for arealbruken. Og det vil bygges stadig nye minnelunder for urner. I høst godkjente fellesrådet bygging av fire nye flotte urnelunder på Havstein, Heimdal, Moholt og Ranheim – hvor arbeidet settes i gang neste år.
Krematoriet har vært vår største utfordring med tanke på klimaavtrykk. En omlegging til bruk av biodiesel har redusert klimaavtrykket, og CO2-utslippet er konkurransedyktig med elektriske ovner. Samtidig vil krematoriets to ovner etter hvert nå en grense for hvor mange kremasjoner som kan gjennomføres, før det må investeres i en tredje ovn. Vi fyller en regional funksjon ettersom 40% av kremasjonene er for utenbysboende. I et klimaperspektiv, er høy aktivitet hver dag i Trondheim å foretrekke fremfor flere små krematorier i andre kommuner.
Kirkelig fellesråd i Trondheim hadde gleden av visitas med begge biskopene to dager i september. Et travelt program med mange store tema – hvor første dag ble viet gravplass- sektoren og andre dag til mer kirke-strategiske tema. Jeg har fått det inntrykket av at biskopene var takknemlige for det innsynet de fikk gjennom visitasen generelt, og på gravplassområdet spesielt. De har uttrykt at de er imponert over både systematikken og kvaliteten på arbeidet som utføres!