Bygg og Eiendom

Avdeling Bygg og Eiendomskal på vegne av Fellesrådet, soknene og samfunnet for øvrig bl.a. forvalte, drifte, vedlikeholde og videreutvikle alle kirker, kapeller og driftsbygg som KfiT administrerer. Dette slik at kulturhistorie, kirkehistorie og verdier ivaretas, videreutvikles og ikke forringes.

Foto øverst på siden: Bratsberg kirke. Foto: Kjetil Aa

Dette er et arbeid som krever alt fra større reparasjoner og omfattende rehabiliteringer, tilrettelegginger og nybygg, til standard renhold og mindre utbedringer og oppgraderinger. Ansvarsområdet omfatter også utvidelser, nybygg og rehabiliteringer av gravplasser, minnelunder og driftsgårder. Vi skal fremstå som en kompetent og aktiv samfunnsgagnlig aktør med aktivt fokus på FNs bærekraftmål.

 Avdelingen har 2 hovedområder:

  • Driftsteam for forvaltning av alle bygg og eiendommer. Drift og vedlikehold av alle bygg
  • Prosjektteam for rehabilitering, ombygging, utvidelser, nybygg for bygg og gravplasser inkl. krematoriet (Investering)

Blantstørre driftsoppgaver i 2022 kan vi nevne omfattende bytte av gamle lysarmaturer både på driftsgårder og i kirkebygg til LED, og gjennomføring av hoved-ettersyn av det elektriske anlegget på alle bygg. Dette er en fagkyndig kontroll som gjennomføres hvert 4. år. El-tilsyn, brannsyn, tilsyn med legionella, egenkontroll er eksempler på løpende driftsoppgaver sammen med bl.a. tilpasninger av sentralt driftskontrollanlegg og energistyring. I tillegg kommer oppgaver med støtte til menigheter og en del investeringsprosjekter.

Charlottenlund

Charlottenlund nye kirke

2022 har vært et begivenhetsrikt år for den Grønne katedral, som er prosjektnavnet for den nye kirken. I navnet Grønn katedral ligger rettferd, miljø og bærekraft med respekt for skaperverket som bærende element. Grønn katedral er en godt forankret arbeidstittel som beskriver oppføring, bruk og drift. Navnet er en veiviser for prioriteringer i arbeidet med den nye kirka.

Året startet med utarbeidelse av Rom- og funksjonsprogram, et underlag arkitekter behøver for å designe og utforme den nye kirken. Grunnlaget for programmet er resultatene fra den omfattende brukermedvirkning gjennomført i 2020/2021. Ved utgangen av 2022 var det kun politisk behandling av reguleringsplanen for Yrkesskoleveien 18 som gjensto. I tillegg til kirke, reguleres det på område også for helse- og velferdssenter, barnehage og boliger. Kirkevergen/Fellesrådet/Bygg og eiendom planlegger i 2023 å gjennomføre en åpen plan og designkonkurranse for anskaffelse av arkitekt.

I tråd med målsettingen om en bærekraftig utvikling, ble det søkt Enova om tilskudd for å gjennomføre en konseptutredning for hele område. Enova godkjente søknaden og i samarbeid med Asplan Viak og bl.a. Trondheim kommune er utredningen gjennomført.  I utredningen er det sett på mulighetene for å tilrettelegge for innovative løsninger for energi og effekt i området allerede i en tidligfase. Konseptutredning har også omfattet ombruk og området ligger godt til rette for å kunne utvikle det med et fokus på sirkularitet. Utredningen er gjennomført for å kunne inkludere den nye kirken som en viktig brikke i det nye området og se på helheten for hele området allerede før kirken blir prosjektert.

Målet er at den nye kirken skal fremstå som et gjennomført miljøbygg, og skal være et viktig tilskudd i utviklingen av en bydel i vekst. Den skal tilby et verdig og moderne sakralt rom som danner rammen for gudstjenestefeiring, for markering av livets og årets milepæler og for menneskers samlinger i glede og sorg. Den skal huse menighetens mangfoldige arbeid og være en åpen møteplass for alle til hverdag og fest. Kirkebygget skal ha høy arkitektonisk og kunstnerisk kvalitet og bidra til et godt nærmiljø med gode opplevelsesverdier. Et sted for refleksjon, ettertanke og inspirasjon.

Gjenåpning av Hoeggen kirke

Hoeggen kirkes rehabilitering, ombygging og påbygging ble ferdigstilt og åpnet 5 september 2022.

Hoeggen kirke. Foto: Kjetil Aa

1.etasje i Hoeggen kirke ble bygget om til kontorformål, hvor et tidligere ubenyttet areal ble omformet til blant annet aktivitetsrom og barnehage. Større vinduer og ytterdører ble satt inn for å kunne benytte rommene iht. forskrifter og bestemmelser. Nye lagringsrom ble bygget samt at de eksisterende ble omgjort.

Ut fra aktivitetsrommet ble det etablert en egen inngang med en piazza hvor man får god tilgjengelighet til lokalene fra denne siden, uten å gå gjennom hele bygget og forbi kontorlokalitetene. Terrenginngrep ble utført for å tilpasse bebyggelsen bedre med nytteverdien og omgivelsene. Arealet utenfor er opparbeidet til ute-/lekeplass samt hage hvor det skal etableres kjøkkenhage etter hvert.

Dette er et prosjekt som allmenheten generelt sett kan ta del i og hvor det allerede er planer som er igangsatt.

Arkitekt og prosjektleder for bygg og eiendom, Helena Rosselli, gir de fremmøtte en guidet omvisning under gjenåpningen av Hoeggen kirke. Foto: Yngvil Bjellaanes

Første etasje har fått nye kontor- og møteromsløsninger, kjøkken og garderober. I 2.etasje ble kjøkken flyttet slik at rømningsveiene kunne ivaretas på en bedre måte, sakristi ble opprettet, lagringsplass etablert og adkomst til HC toalett og branncellene ble forbedret.  I 3.etasje ble det etablert et påbygg som nytt kirketorg og kirkestue. Arealet skal benyttes til møtevirksomhet, dåp sakristi samt kirketorg for kirkelige samhandlinger.

Det er også mulig for allmenheten generelt å leie dette lokalet, og interessen så langt har vært stor og er mye brukt. Det er laget takterrasse rundt hele kirketårnet, hvor man kan like godt sitte ute som inne på en godværsdag.

Utsikten utover Trondheim er upåklagelig!

Samtlige rømningsveier ble forbedret for hele bygget, konstruksjonen forsterket og nytt ventilasjonssystem måtte settes inn. 

Selv om kirken er fra 1997, var det store feil og mangler, samt uoppdagede bygningsmessige løsninger som måtte løses umiddelbart for den eksisterende bygningskroppen. Som eksempel kan nevnes manglende konstruksjon og bæreevne, soilrør som hadde motsatt fall i grunnen, forurensede masser i grunnen, manglende ventilasjonssystem og ikke egnede rømningsveier. Alt dette er nå rettet på, og kirken har blitt et populært sted for både ansatte, besøkende og menigheten.

Nytt varmeanlegg til Barnas katedral i Lademoen kirke

I 2022 ble det installert nytt varmeanlegg og nytt gulv i Lademoen kirke. Kirken har i flere år hatt mangelfull oppvarming og defekter på varmefolier som har gitt utilstrekkelig varme i bygget.

Foto: Frode Blomlie

Det har blitt foretatt flere undersøkelser og energiutredninger hvor valget til slutt falt på fjernvarmetilknytting. Rør ble lagt fra Lademoen skole og inn til kirkebygget hvor ny varmesentral er bygget opp. Som den eneste av kirkene i Trondheim, er det lagt vannbårent varmerør i gulvet, i tillegg til viftekonvektorer og radiatorer i bygget.

Det eksisterende gulvet hadde isolasjon av leire som måtte fjernes samt at hele gulvet på 500m2 måtte bygges opp på nytt. Gulvet er nå isolert med miljøvennlig isolasjon og med hardvokset furugulv som toppdekke. Dette har gitt et lunt og godt klima i kirkerommet samt at dette er oppbygd på en best mulig miljømessig måte.

Varmen styres med soner og er tilknyttet sentralt driftskontrollanlegg for optimal energibruk.

Prosjektering av anlegget ble utført av Rambøll og utførende rørleggerbedrift var Værnes AS.

Digitalisering-og-bærekraft

Neste kapittel

Digitalisering og bærekraft