Om virksomheten

Den norske kirke i Trondheim er organisert i 16 sokn, som er distriktet hvor medlemmene bor. Hvert sokn er representert gjennom to folkevalgte organer, menighetsrådet i det lokale sokn og Kirkelig fellesråd i Trondheim (KfiT) som et fellesorgan. Fortsatt reguleres oppgave- og ansvarsfordelingen mellom menighetsråd og fellesråd med basis i tidligere kirkelov.

Fellesrådet forvalter, rehabiliterer og har driftsansvar for alle kirkebygg, kapeller og gravplassanlegg i Trondheim. KfiT drifter lokale preste- og menighetskontor, er arbeidsgiver for alle kirkelige ansatte unntatt prestene, og har ansvar for å utarbeide overordnede mål og planer for den kirkelige aktivitet i kommunen. KfiT vedlikeholder alle kirkegårder og tilrettelegger for all gravferdsvirksomhet, uavhengig av tro og livssyn.

Kirkelig fellesråd ledes etter vedtatt verdiplattform:

«Den norske kirke i Trondheim skal være en bekjennende, åpen, tjenende og misjonerende folkekirke. Den norske kirke i Trondheim er og skal være tydelig og relevant, og med basis i vår felles tro formidle evangeliet. Videre være en aktiv samfunns- og kulturaktør. Vi skal være tilstede der folk lever og bor. Vi skal tilby fellesskap og være en engasjert samfunnsaktør gjennom gudstjenester og kirkelige handlinger, trosopplæring, kirkemusikk, diakoni og andre aktiviteter. Den norske kirke i Trondheim skal kjennetegnes av samarbeidsvilje og solidaritet i og mellom menighetene og i og med det samfunnet vi er en del av.»

Faste ansatte

169

Menigheter

16

Gravplasser

18

Oversikt over organisering av råd, utvalg, avdelinger og menigheter

KfiTs hovedansvars- og arbeidsoppgaver

  • Overordna mål og planer for den kirkelige aktivitet i byen
  • Arbeidsgiveransvar inklusive personalledelse og personalforvaltning for alle ansatte i menigheter, gravplassvirksomhet og sentraladministrasjon med unntak av prester.
  • Tilrettelegging og deltakelse i kirkelige handlinger
  • Gravferdsvirksomhet
  • Drift og forvaltning av kirkegårder/gravlunder
  • Bygg- og eiendomsforvaltning med rehabilitering og utbygging
  • Økonomistyring og regnskap

Ansatte og årsverk

I desember 2022 var det registrert 169 fast ansatte (om lag 150 årsverk) i Kirkelig fellesråd i Trondheim.

I tillegg kommer rundt 20 årsverk på timelønte; sesongarbeidere kirkegård, vakter og timevikarer i menighet og overtidstimer. Dessuten er det om lag tre årsverk (fast ansatte) når det gjelder ansatte med menighetsrådene som arbeidsgiver.

Vi arbeider aktivt for likestilling mellom kjønnene. Tallene over ansatte viser en tilnærmet jevn fordeling av kvinner og menn virksomheten sett under ett.

HMS-arbeid og sykefravær

Det er ikke innrapportert arbeidsuhell med alvorlige skader i KfiT i løpet av året. Det er heller ikke meldt om alvorlige brudd på sikkerhetsrutiner eller andre hendelser som gjelder helse, miljø og sikkerhet for de ansatte. Arbeidsmiljøutvalget hadde 4 møter i 2022.

KFiTs måltall for sykefravær er 5 %.  Legemeldt sykefravær for 2022 ble på totalt 6,5 %. Fraværsprosenten inkluderer ikke fødselspermisjoner eller fravær grunnet syke barn mv.

HMS er i fokus på alle KFiTs prosjekter. 

Rekruttering

Antall rekrutteringsprosesser i KfiT  i 2022 er 25 stk, derav 4 prosjektstillinger/nyopprettede stillinger.

Nytilsatte: 18. I de øvrige 7 stillingene er det tilsatt interne søkere.

Turnover i KfiT er på 8,9%

Likestilling

KFiT arbeider aktivt for likestilling mellom kjønnene. Vår personalpolitikk slår fast at alle skal behandles likeverdig og med respekt uansett bakgrunn, kjønn, seksuell orientering, livssyn, funksjonsevne og etnisk eller kulturell tilhørighet. Det ble startet opp arbeid med aktivitetsplan for Likestilling, Inkludering og Mangfold (LIM) våren 2022.  Dette arbeidet er i 2022 videreført og sluttføres i 2023. Det jobbes også med LIM i kirkerådet hvor KFiT deltar i et nasjonalt HR-nettverk.

Antall fast ansatte viser en tilnærmet jevn kjønnsfordeling virksomheten sett under ett:

LØNN 2021Antall
ansatte 2021
LØNN 2022Antall
ansatte 2022
Kvinner535 65978557 80186
Menn536 30980566 10585
Årslønn gjennomsnitt535 988158560 557171

I ledergruppen er kjønnsbalansen jevn, mens det i avdelinger/menigheter er en større variasjon.

Kirkelig fellesråd i Trondheim settes sammen ihht. forskrift om valg av medlemmer. Fellesrådet består av ett valgt medlem fra hvert menighetsråd, ett medlem fra kommunen og ett geistlig medlem.  Hvert medlem har ett varamedlem.

Oversikt over sammensetningen i Kirkelig fellesråd er denne:

Kjønnsfordeling i styrende organer 2022
totaltmenn%kvinner%
Faste medlemmer181372%528%
Varamedlemmer181267%633%
Samlet362569%1131%

Som det fremgår, er det en klar overvekt av menn i KFiTs styre.

Foto øverst på siden: Lademoen kirke. Foto: DNK.

Konf22 – Røa Kirke – Fotograf Von kommunikasjon_31

Neste kapittel

Aktivitet, deltakelse og medlemsutvikling