Kirken i Trondheim – en god kraft i lokalmiljøet

Jan Olav Straume

Folkevalgt leder for Kirkelig fellesråd

Pandemi og digitale møter parkerte idet 2022 ble et normalår, slik vi hadde det for tre år siden. Uten stengsler og munnbind er vi igjen en synlig og tydelig folkekirke. En folkekirke som står i godt inngrep med lokalmiljøet rundt om i våre 16 sokn. Soknet er viktig, fordi det er der kirken virkelig er!

Tilfredshet kapell. Foto: Kjetil Aa

I sum er antallet aktiviteter i soknene skikkelig stor. Selv om oppmøtet ved søndagsgudstjenestene er mindre enn det kirkens folk skulle ønske seg, så er gjennomstrømningen av innbyggere betydelig når vi ser på aktiviteter i kirkene gjennom uka. Her vil jeg nevne Barnas katedral i Lademoen kirke som i løpet av 2022 har hatt rundt 3000 deltakere.

Frivilligheten vil alltid være viktig. KfiT har imøtekommet, og bevilget midler, for å sette i gang arbeidet med et ressurssenter for frivillighet i Byåsen menighet. Prosjektleder i 100% stilling i de neste tre årene har vi lagt til rette for.

Med dette støtter KfiT aktivt tre by-omfattende tiltak. Barnas katedral, U-kirke og Ressurssenter for frivillighet.

Det var en stor opplevelse å «levere» tilbake Hoeggen kirke til menigheten. Her var det gjort et stort og godt arbeid av entreprenøren, og i høyeste grad av dyktige medarbeidere i KfiT’s administrasjon. Kirkebygget har fått et flott tilskudd til bruk for aktiviteter i kirkelig sammenheng. Mulighetene er mange. Og sist, men ikke minst fikk staben i Nidelven menighet en etterlengtet og moderne arbeidsplass.

Forholdet til Trondheim kommune kan vi, med hånden på hjertet, påstå er svært godt. Men kommunen lever også i en virkelighet som gjør at de hele tiden prøver å strekke «skinnfellen». En raskt voksende storby krever hele tiden innsats økonomisk og bemanningsmessig for å oppfylle de lovpålagte kravene til kommunal drift. I tillegg har kommunen, som oss i KFiT, en ambisjon om å være ajour, ja for å ikke si være i forkant av utviklingen i hele Trondheim.

KfiT har utvidet kontaktflaten med kommunen betydelig. Kirkevergen har gode møtepunkter med kommunedirektør, og KfiT’s leder har god politisk kontakt. Dette må til for å sikre at det fortsatt blir god økonomi for kirken i Trondheim.

Kirken trenger kommunen, men kommunen trenger også kirken. Kirken i Trondheim har aktiviteter der kommunen gjerne ser at vi bidrar. Generell diakoni, barne- og ungdomsarbeid, kirkemiddager og matutdeling, bare for å nevne noen kontinuerlige aktiviteter i menighetene. På denne måten er det kommunale og det kirkelige to komplementære krefter som gjør byen vår enda bedre å bo og trives i.

Lokalt betyr det også at vi har ansatte som er inkludert i kommunale ressursgrupper for de to Områdeløftene i kommune. Disse er bydelene Tempe og Lademoen -bydeler med særlige utfordringer.

Kirkemøtet i Trondheim, høsten 2022, fikk veldig farge av diskusjonen om fremtidig organisering av kirken i Norge.

Hvordan dette til slutt ender opp er imidlertid et langt lerret å bleke. Mye arbeid gjenstår, og en storby-kirke, som vår i Trondheim, må i stor grad til slutt finne en løsning som ivaretar våre særskilte utfordringer og behov.

Uavhengig av prosesser i Kirkeråd og Kirkemøte fortsatte vi, gjennom hele 2022, å stevne som den åpne og inkluderende folkekirken vi er ment å være

Luthersk tenkemåte og filosofi er veldig godt, og dagsaktuelt, formulert av både Søren Kierkegaard og Nicolai Grundtvig.

Som avslutning vil jeg sitere Grundtvig med følgende passasje:

Kirken er til for Folkets Skyld og ikke Folket for Kirkens. Navnet “Folke-Kirke” er den tommeste af alle Titler, naar Kirken ikke i det Hele tiltaler og tilfredsstiller Folke-Hjertet.

Grundtvig
Trondheim Pride- regnbuemesse, foto Tone Gullaksen

Kjell Inge Nordgård

Vi står på videre vi

Kirkevergens spalte i årsmeldingen

Foto øverst: Trondheim Pride- regnbuemesse. Foto: Tone Gullaksen.

Profilbilete

Kjell Inge Nordgård

Kirkeverge og daglig leder for virksomheten

Det har vært herlig å på nytt få et år hvor vi kunne ha fokus på andre ting enn sykdom og smitte, et år hvor vi kunne samles i sosiale og faglige fellesskap. Det har også blitt gjort i rikt monn både av den enkelte medarbeider i sine nettverk, og i samlinger i og gjennom avdelingene.

Vi har heller ikke stått i ro under pandemien og resultater fra perioden er blitt sluttført nå i 2022. Endelig kunne vi gjenåpne Hoeggen kirke etter lengre tids stenging grunnet rehabilitering og ombygging. Kirka har virkelig blitt flott, og med rette kunne kalles storstua i nye Nidelven sokn. Det er å håpe at den blir et aktivum i menighetsarbeidet i årene fremover!

Vi som holder kontor i Munkegata 6 gleder oss over at ombyggingen av kontorarealet ble ferdig i vår. Nå har vi tilgang til fleksible løsninger med møterom, noe som har vært en stor mangel i dette bygget i alle år. Møtetrafikken har vært stor siden mai og det er flott å se at mange medarbeidere fra andre enheter organiserer møter her.

Prosjektet ny kirke på Charlottenlund er et spennende prosjekt som det tar flere år før det er ferdig, men det jobbes jevnt med løsninger for mange utfordringer; samhandlingen mellom menighet og bygg og eiendomsavdelingen om gode og funksjonelle løsninger for menigheten, det å bygge ny kirke som samtidig bør ha mål om å være storstue i lokalsamfunnet, det å være signalbygg for grønt miljø og klimavennlige løsninger, det å realisere tankegodset innen «Smart City» hvor å dele løsninger mellom flere bygg, aktører og fellesskap for å utnytte areal, energi, transport er en forventning. Enn så lenge har vedtak om tomteregulering latt vente på seg, men det er nå utsikter til at reguleringsplanen vedtas i Bystyret straks på nyåret.

Kunnskapsutvikling og organisering av kunnskap er sentrale begreper for mange av de endringer vi står i. Omgivelser og forutsetninger endrer seg, og da må vi også endre oss. Endringer i samarbeidsformer og endring i oppgaver og ansvar i eksisterende stillinger er nødvendig for at vi skal løse samfunnsoppdraget også i årene fremover. Det er gjennomført mange og betydelige endringer av roller internt i alle avdelinger. Vi har tydeliggjort roller og ansvar til flere team med egne teamledere i bygg – og eiendomsavdelingen og i avdeling økonomi og service. Tilsetting av daglige ledere med økonomi – og personalansvar vil være fullført for alle menigheter vinteren 2023. Innen avdeling gravplass har vi definert nye ansvarsområder med lederfunksjoner for gravplass lokal øst, vest, sør og sentrum

Mange medarbeidere er samtidig i utdanningsløp – med finansiell støtte fra arbeidsgiver – som er forsterkende til denne fornyingen. Jeg er både stolt og takknemlig for at vi får til dette samspillet mellom kunnskapstilførsel og endring i praksis. Vi håper vi gjennom alle disse grepene styrker både forvaltingen av den kunnskapen vi har, men også legger til rette for videre kunnskapsutvikling. U-kirka i Nidelven og Barnas katedral i Lademoen og Bakklandet har et bredt samfunnsnettverk de samarbeider med – det gir oss kunnskap, men gir også partnere kunnskap om oss. Byåsen tar nå på seg ansvar for å utvikle nye løsninger overfor frivilligheten.

Kirkas samfunnsrolle, kirka som medaktør og medansvarlig i å løse samfunnsutfordringene vil være svært sentralt i alt vi gjør fremover. Trondheimsløftet – Trondheim kommunes overordnede samfunnsplan – ble vedtatt i bystyret nå i høst. Her presenteres store ambisjoner for byutviklingen innen klima og miljø, men også det å bygge trygge og gode lokalsamfunn.

Fellesrådets strategiplan bruker andre ord, men er tydelig på at vi vil være en del av løsningen selv i tider hvor ingen kan påregne økte ressurser. Store utfordringer – men du verden så spennende også!

Kjell Inge Nordgård
DNK_Lademoen-kirke_TOE_01

Neste kapittel

Om virksomheten