Kirkevergens spalte i årsmeldingen
Det har vært herlig å på nytt få et år hvor vi kunne ha fokus på andre ting enn sykdom og smitte, et år hvor vi kunne samles i sosiale og faglige fellesskap. Det har også blitt gjort i rikt monn både av den enkelte medarbeider i sine nettverk, og i samlinger i og gjennom avdelingene.
Vi har heller ikke stått i ro under pandemien og resultater fra perioden er blitt sluttført nå i 2022. Endelig kunne vi gjenåpne Hoeggen kirke etter lengre tids stenging grunnet rehabilitering og ombygging. Kirka har virkelig blitt flott, og med rette kunne kalles storstua i nye Nidelven sokn. Det er å håpe at den blir et aktivum i menighetsarbeidet i årene fremover!
Vi som holder kontor i Munkegata 6 gleder oss over at ombyggingen av kontorarealet ble ferdig i vår. Nå har vi tilgang til fleksible løsninger med møterom, noe som har vært en stor mangel i dette bygget i alle år. Møtetrafikken har vært stor siden mai og det er flott å se at mange medarbeidere fra andre enheter organiserer møter her.
Prosjektet ny kirke på Charlottenlund er et spennende prosjekt som det tar flere år før det er ferdig, men det jobbes jevnt med løsninger for mange utfordringer; samhandlingen mellom menighet og bygg og eiendomsavdelingen om gode og funksjonelle løsninger for menigheten, det å bygge ny kirke som samtidig bør ha mål om å være storstue i lokalsamfunnet, det å være signalbygg for grønt miljø og klimavennlige løsninger, det å realisere tankegodset innen «Smart City» hvor å dele løsninger mellom flere bygg, aktører og fellesskap for å utnytte areal, energi, transport er en forventning. Enn så lenge har vedtak om tomteregulering latt vente på seg, men det er nå utsikter til at reguleringsplanen vedtas i Bystyret straks på nyåret.
Kunnskapsutvikling og organisering av kunnskap er sentrale begreper for mange av de endringer vi står i. Omgivelser og forutsetninger endrer seg, og da må vi også endre oss. Endringer i samarbeidsformer og endring i oppgaver og ansvar i eksisterende stillinger er nødvendig for at vi skal løse samfunnsoppdraget også i årene fremover. Det er gjennomført mange og betydelige endringer av roller internt i alle avdelinger. Vi har tydeliggjort roller og ansvar til flere team med egne teamledere i bygg – og eiendomsavdelingen og i avdeling økonomi og service. Tilsetting av daglige ledere med økonomi – og personalansvar vil være fullført for alle menigheter vinteren 2023. Innen avdeling gravplass har vi definert nye ansvarsområder med lederfunksjoner for gravplass lokal øst, vest, sør og sentrum
Mange medarbeidere er samtidig i utdanningsløp – med finansiell støtte fra arbeidsgiver – som er forsterkende til denne fornyingen. Jeg er både stolt og takknemlig for at vi får til dette samspillet mellom kunnskapstilførsel og endring i praksis. Vi håper vi gjennom alle disse grepene styrker både forvaltingen av den kunnskapen vi har, men også legger til rette for videre kunnskapsutvikling. U-kirka i Nidelven og Barnas katedral i Lademoen og Bakklandet har et bredt samfunnsnettverk de samarbeider med – det gir oss kunnskap, men gir også partnere kunnskap om oss. Byåsen tar nå på seg ansvar for å utvikle nye løsninger overfor frivilligheten.
Kirkas samfunnsrolle, kirka som medaktør og medansvarlig i å løse samfunnsutfordringene vil være svært sentralt i alt vi gjør fremover. Trondheimsløftet – Trondheim kommunes overordnede samfunnsplan – ble vedtatt i bystyret nå i høst. Her presenteres store ambisjoner for byutviklingen innen klima og miljø, men også det å bygge trygge og gode lokalsamfunn.
Fellesrådets strategiplan bruker andre ord, men er tydelig på at vi vil være en del av løsningen selv i tider hvor ingen kan påregne økte ressurser. Store utfordringer – men du verden så spennende også!
Kjell Inge Nordgård
Foto øverst på siden: Trondheim Pride- regnbuemesse. Foto: Tone Gullaksen.